THEORIE
ACHTER HET FLOATEN
Floaten is gewichtloos drijven op een laag zeer zout water. Het speciale Epsom-zout simuleert het effect van de Dode zee. U drijft in een speciaal ontworpen cabine die prikkels van buitenaf uitsluit. Het water wordt verwarmd tot lichaamstemperatuur en uw lichaam ervaart geen zwaartekracht. De grenzen tussen lichaam en water vervagen. U wordt één met het water en u wordt omarmd door de rust.
Vele onderzoeken gericht op floaten
In de afgelopen decennia is er zeer veel onderzoek verricht naar de positieve effecten van floaten. De werkzame theorie achter het floaten heet “floatation REST” en is voor het eerst ontwikkeld in 1950. Het is van oorsprong een medisch-therapeutisch hulpmiddel. Het acroniem REST staat voor “Restricted Environmental Stimulation Therapy”. Dit omschrijft een ontspanningsmethode die de toegang tot zintuigelijke prikkels van buitenaf (licht, geluid, temperatuurverschil en zwaartekracht) tot het brein beperkt en/of afsluit.
Dr. John C.Lilly
uitvinder van floaten
De oorsprong van het floaten
De Amerikaanse neuropsycholoog Professor Dr. John Lilly, verbonden aan het “National Institute of Mental Health” in Bethesda USA, ontwikkelde deze techniek in 1950. Met zijn eerste versie van een isolatietank bewees de professor al dat het verminderd prikkelen van zintuigen een zeer ontspannende werking heeft. Later (1977) beschreef Lilly dat REST een bijzondere bewustzijnstoestand opwekt.
Vele jaren werd er vervolgens voornamelijk gefloat door onderzoekers of privégebruikers. Vanaf 1983 werd het floaten wereldwijd steeds populairder, naarmate er meer wetenschappelijke kennis over de effecten van floaten ontstond.
Vele positieve effecten van floaten
Dankzij de afwezigheid van externe prikkels krijgen lichaam en geest de kans om te herstellen. Uit onderzoek blijkt dat floaten vele positieve effecten heeft, zoals het verlichten van (chronische) pijn en het verminderen van mentale & fysieke stress. Bovendien bevordert het de slaappatronen en het versterkt het immuunsysteem. Sporters gebruiken floaten om prestaties te verbeteren en om sneller te herstellen van blessures of fysieke inspanning. Het is met behulp van EEG metingen tevens aangetoond dat deze ontspanningsmethode kan bijdragen aan betere leerprestaties, verhoogd concentratievermogen en creativiteit dankzij de verbeterde balans tussen beide hersenhelften. Voor studenten is floaten dus ook ideaal.
De genezende werking van het speciale Epsom-zout
Het water in de floatcabine wordt verrijkt met ongeveer 500 kg speciaal magnesiumzout. Dit speciale zout zorgt voor het draagvermogen tijdens het floaten; het is krachtig genoeg om uw lichaamsgewicht te dragen en dat maakt het bovendien onmogelijk om ongewenst om te draaien. U kunt dus gerust in slaap vallen tijdens het floaten! Het zout is rijk aan magnesium, een mineraal met een zeer geneeskrachtige werking. Door het directe contact met de huid wordt het gemakkelijk opgenomen in het lichaam.